Lukk

Norgespremiere på kurs i Vedlikeholdsplanlegging

MainTech har gjennom høsten utviklet et helt nytt kurs som hadde premiere foran en fullsatt klasse. Som andre ting vi ønsker å bli gode i kreves det trening. Derfor hadde kurset et eget "Vedlikeholdsplanlegger" spill. Det skapte stor begeistring.

Skjulte verdier

En av prosessene i vedlikeholdsstyringssløyfa (NORSOK Z-008) er Planlegging. De fleste har erfart en vedlikeholdsstans som ikke gikk helt som planlagt? Dette gir konsekvenser for økonomi og regularitet, og av og til sikkerhetsavvik. Studier fra industrien i Europa viser at det er stort forbedringspotensiale som kan utløses ved å bli bedre på planlegging. 20-30% høyere effektivitet er ikke usannsynlige resultat. Det betyr at en organisasjon på 10 personer har 2 til 3 årsverk «skjult» som følge av ineffektiv planlegging. I tillegg vil effekten av høyere regularitet som regel ha en mye større verdi for selskapet. Dette potensialet er det mange som ønsker å utnytte.

Trening i planlegging

I november samlet en gruppe vedlikeholdsfolk seg hos MainTech for å bli bedre i vedlikeholdsplanlegging. Gjennom et todagers kurs med teori og gruppearbeid var rosinen i pølsa selve «Planlegger spillet». Høyst relevante utfordringer fra industriens hverdag var formulert i oppgaver og ble omsatt til oppgaver på et spillbrett.
Spillet er bygd opp gjennom tre trinn der kompleksiteten øker fra trinn til trinn. Når alt ser som klarest ut, dukker det selvfølgelig opp endringer både i produksjonssituasjon, deletilgang og mannskap. Da må teorien fra kurset benyttes for å holde kontroll på planleggingen. «Det er bra å ha en god plan, men enda viktigere er det å kunne planlegge», sier Håvard Vik hos MainTech som har deltatt i utviklingen av spillet.
Tilslutt kåres det en vinner som har greid å gjennomføre den mest effektive stansen og gjort de rette forberedelser og tatt kloke valg underveis. Dette spillet har et stort potensialet mente deltagerne.


Effekten av samhandling

Erfaringer fra MainTech sine kurs er at over halvparten av effekten for deltagerne er erfaringsdeling. Det å kunne høre hvordan andre gjør det og ikke minst diskutere relevante problemer med kollegaer blir framholdt som verdifulle effekter. «Det er slike tilbakemeldinger som gjør at vi alltid har mange oppgaver, både for to og to, og i grupper», sier Oddbjørn Fjesme som var en av kursholderne fra MainTech.

En av de fornøyde deltagerne fra Marine Harvest, Einar Roan uttalte:

"Kurset i vedlikeholdsplanlegging hjalp oss med å få opp øynene for de viktige detaljene som ligger i god strukturert planlegging og som man lett overser i en hektisk hverdag.»
«Det man lærer på kurset i vedlikeholdsplanlegging kan man ta i bruk første arbeidsdag. Uavhengig av vedlikeholdssystem og ståsted. Anbefales!"