Lukk

Fjell, fjord, RCM og 2000 grader varmt titanslagg

Hjørnesteinsbedriften i Tyssedal jobber systematisk for å bedre vedlikeholdet.


Blant fjell, fjord og meget krevende industriprosesser hjelper MainTech smelteverket TiZir Titanium & Iron (TTI) med å effektivisere samt heve kvaliteten på vedlikeholdsprogrammet deres.

Tyssedal, kanskje mest kjent i forbindelse med turen opp til Trolltunga og sin solide vannkrafthistorie, men her i den lille bygda rett ved Odda finner man også noe av det mest spennende innen norsk bergverks- og metallindustri.

Mineralsand med ilmenitt (FeTiO3) hentes ut fra Senegal, fraktes med skip til Norge og kjøres gjennom anlegget i Tyssedal. Produktet er titandioksidslagg og jern med høy grad av renhet. Titandioksidslaggen ender hovedsakelig opp som hvitpigment i maling.

Prosessen her innerst i Hardangerfjorden finnes det kun noen få andre eksempler på i hele verden, og innebærer blant annet effekt og strømforbruk større enn hele Haugesund. Dette trengs for å opprettholde mellom 1300 og 2000 grader på flere tusentalls tonn jern og slaggmasse hele året gjennom.

Dette er konteksten MainTech har blitt hentet inn i for å bidra med sin kompetanse. TTI har det siste halvannet året jobbet intensivt med forbedring av hvordan de forvalter utstyret sitt. De har selv gjennomført konsekvensklassifisering av anlegget sitt og ønsket støtte fra MainTech for å dimensjonere vedlikeholdsprogrammet til det mest kritiske utstyret basert på RCM-prosessen (Reliability-Centered Maintenance).

RCM regnes som beste praksis for vedlikeholdsdimensjonering og er en systematisk prosess som baserer seg på å optimalisere påliteligheten til utstyrets tiltenkte funksjoner. Dette gjør den ved å ta i bruk organisasjonens egen kunnskap og erfaring samtidig som den tar i bruk driftshistorikk og ekspertkunnskap.

«I en travel hverdag strekker en ikke selv til med alt en ønsker. Utålmodige som vi er, innså vi fort at vi trengte hjelp skal vi få på plass et oppgradert vedlikeholdsprogram innen rimelig tid. Etter en forespørselsrunde, valgte vi MainTech som hovedsamarbeidspartner og begynner allerede å se konturene av deres innsats her i Tyssedal» Trond Thiis Teknisk Sjef

Jefry og Vebjørn fra MainTech skred til verket straks over nyttår og fikk en aktivitetsmessig pangstart på det nye året. Arbeidet med vedlikeholdsdimensjonering på ovnshuset er godt i gang, og videre skal man i gang med forreduksjonen. Resultatet er viktige bidrag inn mot vedlikeholdsprogrammet hos TiZir for å redusere vedlikeholdskostnader og sikre oppetid.