Lukk

Begeistring i Arktis - forbedringsprosjekt på et oppredningsverk

MainTech har vært engasjert i et forbedringsprosjekt på et nytt oppredningsverk hos Store Norske Spitsbergen Grubekompani.

Oppredningsverket sin funksjon er kort fortalt at det skiller ut stein fra kullet, slik at kvaliteten på produktet som selges blir bedre. For å få til dette må all masse som kommer ut av gruven knuses ned til fraksjon under 50 mm. For å fjerne en flaskehals ble det bestemt å bytte en eksisterende knuser til en med større kapasitet.

MainTech hadde som oppgave å lede prosjektet fra innkjøp, logistikk, montering og utprøving. Dette skulle skje over en hektisk periode i April. For de som ikke er lokalkjent dreier dette seg om å flytte 25 tonn fra Tyskland først til Bodø med bil. Bredden var 3,1 meter på lasten, så det var ikke bare å hive det på en henger! Deretter båt til Longyearbyen. Svea ligger innefryst til ca juli og har bare 6 mnd med isfri havn. Derfor måtte siste etappe gå med bulldoser og slede fra Longyear til Svea, 65 km og 12 timer.

Begeistring er viktig

I slike hektiske prosjekter er det viktig med beigeistringsfaktoren – både for innleide og egne ressurser. Noen tar til takke med kake og klapp på skuldra, mens andre finner det nødvendig å hive seg utfor fjellsidene der ingen før har vært med ski på beina. Raymond Hafsås fra MainTech fikk etter halvgått prosjekt lokket Hovedverneombudet i Store Norske til å skysse han opp på en av de bratteste rennene i Svea. Uten HMS avvik så langt i prosjektet var prosjektlederen skeptisk øyevitne til den første turen ned. Etterpå ble det flere og hele Raymond gliset fra øre til øre. 

Tilslutt kunne vi heise flagget for et vellykket prosjekt i arktiske strøk. Noen mente de flagget for 8. mai, men på oppredningsverket var vi overbevist om at det var for oss.